Koszyk 0
41 254 39 91
Kontakt

Jak nakryć do stołu na uroczystą kolację?

2018-05-23


Niezależnie od tego, czy organizujesz wspaniałą kolację dla współpracowników, czy przyjęcie ze znajomymi, przestrzeganie właściwych reguł dotyczących nakrywania stołów może być dość przytłaczające. W zależności od okazji ważne jest, aby wiedzieć, jak nakryć stół i przestrzegać właściwej etykiety nakrycia stołu.

Jednak nie musi to być tak skomplikowane jak się wydaje, jeśli zastosujesz się do kilku prostych wskazówek. Najważniejsze do zapamiętania jest to, że wybór odpowiedniego nakrycia stołu zależy od kilku czynników, w tym:

- formalności wydarzenia,

- rodzaju stołu - np. nieco inne będzie przy okrągłym stole jak stół okrągły drewniany – rozkładany do 190 cm, a nie co inne przy najczęściej spotykanym w jadalni prostokątnym jak stół angielski - rozkładany do 180cm – Ludwik

- liczby dań, które będą podawane,

- sposobu ich podania.

Stół angielski - Ludwik

 

Ludwik - stół rozkładany w stylu angielskim

Zacznijmy od kilku ogólnych reguł nakrycia stołu, które mają zastosowanie do każdego typu kolacji.

  • Naczynia - są układane w kolejności, w której będą używane z sztućcami umieszczonymi na zewnątrz. Na przykład: widelec do sałatek umieszcza się na zewnętrznej krawędzi lewej strony przed widelcem obiadowym. Dzieje się tak dlatego, że sałatki są zwykle podawane przed daniem głównym.
  • Widelce - są zwykle umieszczane po lewej stronie głównego talerza. Wyjątkiem jest widelec deserowy, który można umieścić nad talerzem i widelec do ostrygi, który jest umieszczony po prawej stronie.
  • Noże - są zawsze umieszczane po prawej stronie talerza, z ostrzem tnącym skierowanym do wewnątrz w kierunku naczynia. Wyjątkiem jest nóż do masła, który jest umieszczony na blasze do masła, z ostrzem skierowanym w dół i w lewo.
  • Łyżki - zazwyczaj umieszcza się je po prawej stronie talerza. Wyjątek stanowi łyżka deserowa umieszczona bezpośrednio nad talerzykiem do deseru.
  • Umieszczenie - wszystkie sztućce powinny być umieszczone około centymetra od krawędzi stołu.
  • Ustaw tylko to, czego będziecie używać - jeśli nie będzie zupy, nie ma potrzeby układania na stole łyżki do tego dania.

Okrągły stół rozkładany drewniany

Okrągły stół drewniany z możliwością rozłożenia

Formalne nakrycie stołu jest popularnie spotykane w przypadku przyjęć weselnych, stołów świątecznych lub w przypadku, gdy serwowane będą więcej niż trzy dania, jak np. przy uroczystej kolacji. Możesz również zobaczyć formalne nakrycia stołu w wysokiej klasy restauracjach, które podają wiele dań. Warto zapamiętać, iż spośród wszystkich nakryć stołu - formalne jest najbardziej symetryczne. Dlatego rozmieszczenie naczyń jest najważniejszym czynnikiem, ponieważ na takim stole można znaleźć większość przyborów. Uwaga na koniec: symetria dotyczy również wystroju stołu - centralny przedmiot znajduje się dokładnie pośrodku.