Koszyk0
41 254 39 91
Kontakt

Savoir Vivre przy stole

2015-11-05


O zasadach zachowania przy stole dowiadujemy się zwykle jako dzieci od naszych rodziców :) Przypomnimy kilka podstawowych zasad i podpowiemy w jaki sposób prawidłowo układać zastawę stołową oraz sztućce przy dekorowaniu drewnianego stołu.

O zasadach zachowania przy stole dowiadujemy się zwykle jako dzieci od naszych rodziców :)
Jedzenie stanowi ważną część naszego życia i warto znaleźć czas na odpowiednie przygotowanie posiłku i jego oprawę.
Poniżej kilka podstawowych zasad których powinniśmy przestrzegać spożywając posiłki czy to w restauracji czy to na przyjęciu w gronie rodziny czy znajomych.

  • nie rozpoczynamy jedzenia dopóki wszyscy współbiesiadnicy nie mają podanego posiłku,
  • nie opieramy sztućców o brzegi talerza oraz nie kładziemy użytych sztućców na obrusie aby go nie poplamić,
  • nie opieramy łokci na stole i nie podpieramy się nie bujamy się na krześle,
  • nie mówimy z pełnymi ustami,
  • nie korzystamy z telefonu komórkowego,
  • przy posiłku widelec trzymamy w lewej dłoni a nóż w prawej, (odwrotnie jest w wypadku osób leworęcznych). Nie przesuwamy jedzenia palcami,
  • noża oraz łyżeczki do kawy nie wkładamy do ust,
  • aby uniknąć pobrudzenia należy rozłożyć serwetkę na kolanach. Nie zawiązujemy jej wokół szyi ani nie wsadzamy za dekolt.

 

Jak nakryć stół

Estetyczne nakrycie stołu jest bardzo ważne. Dzięki eleganckiemu obrusowi i ładnej zastawie stołowej nawet prosty posiłek może smakować wyśmienicie a wygląd stołu może zachęcać do jedzenia.
 

Podczas oficjalnych spotkań zdarza się, że nakryty stół potrafi wyglądać tak:

 

Nie przerażajmy się ilością sztućców i kieliszków ułożonych na blacie stołu.
Jeśli nie wiemy jak należy spożywać daną potrawę lepiej spytać o wskazówki niż próbować na własną rękę z użyciem niewłaściwych narzędzi.
Naczynia takie jak talerzyk deserowy czy miska np. z sałatką powinny znajdować się po lewej stronie nakrycia, natomiast kieliszki i szklanki powinny być umieszczone po prawej stronie.
Najprościej mówiąc powinniśmy zacząć posiłek używając sztućców leżących po zewnętrznej stronie nakrycia i wraz z kolejnymi posiłkami brać kolejne leżące coraz bliżej naszego talerza.
Ta zasada dotyczy zarówno widelców jak i łyżek czy noży.
Widelczyki i łyżeczki znajdujące się u góry talerza stosujemy zwykle przy deserach.
Możemy również spotkać się z miseczką z letnią wodą ustawioną na blacie stołu. Jest ona wykorzystywana przy potrawach które je się palcami.

 

Sztućce nie takie straszne

Jeśli potraktujemy nasz talerz jako tarczę zegara możemy np. zasygnalizować czy mamy chwilową przerwę w jedzeniu czy też zakończyliśmy już posiłek.

 

Ciekawostki

  • mięso drobiowe jemy nożem i widelcem. Tylko w wyjątkowych przypadkach możemy sobie pozwolić na trzymanie mięsa w dłoniach,
  • spaghetti nawijamy na widelec który trzymamy w prawej dłoni, w lewej natomiast trzymamy łyżkę, którą oddzielamy nawinięty makaron od reszty na talerzu,
  • ziemniaki rozdrabniamy na talerzu widelcem a nie kroimy nożem,
  • sosu używamy jedynie do polania mięsa, nie polewamy nim ziemniaków i innych składników drugiego dania,
  • nie kroimy nożem sałaty, rozdrabniamy ją za pomocą widelca.



Jesteśmy przekonani, że jest jeszcze wiele innych nie opisanych tutaj zasad zachowania się przy stole w czasie spożywania posiłków oraz nakrywania stołu.
Zapraszamy do spędzania czasu z rodziną i znajomymi przy naszych drewnianych stołach :)