Nakrywanie do stołu to sztuka sama w sobie. Wymaga dostosowania do podstawowych zasad savoir-vivre. Wówczas Twój stół będzie nie tylko elegancki, ale też schludny, a siedzący przy nim goście od razu odczują, że uczestniczą w wyjątkowym obiedzie lub kolacji. Prezentujemy eleganckie nakrycie stołu krok po kroku.
Elegancki obrus – tkanina pełniąca ważne funkcje
Podczas przyjęcia, na stole nie powinno zabraknąć obrusu, naczyń i sztućców, szkła w postaci szklanek lub kieliszków oraz serwetek. Warto zadbać także o drobne dekoracje.
Ogromne znaczenie dla prezentacji posiłku, a także atmosfery ma umieszczenie na stole obrusu. To właśnie ta tkanina dodaje elegancji i klasy, przedstawia styl gospodarza i odwołuje się do tematyki przewodniej spotkania. Jest niekwestionowaną ochroną stołu przed plamami czy zarysowaniami. Redukuje hałas poprzez amortyzowanie dźwięków talerzy, sztućców lub kieliszków. Jako neutralne tło podkreśla wyjątkowość innych eksponowanych na stole przedmiotów. Zdecydowanie delikatniejsza w dotyku niż stół stanowi komfortowe podparcie dla rąk i łokci.
W przypadku formalnych posiłków obrus powinien być zawsze biały lub po prostu jasny np. beżowy lub perłowy. Co do tkaniny, najlepiej stawiać na bawełnę, len lub jedwab. Rozmiar obrusu musi być dostosowany do wielkości stołu z naddatkiem – powinien spadać minimum 30 cm poniżej krawędzi stołu.
Nakrycia stołu – jak je prawidłowo ułożyć?
Prawidłowe nakrycie stołu na przyjęcie to nie lada wyzwanie. Zastawa stołowa może być różnorodna. W kwestii talerzy układ jest jednak prosty. Wśród naczyń centralne miejsce zajmuje talerz do dania głównego (rant talerza 1-2 cm od krawędzi stołu). Na nim kolejno umieszcza się talerz na przystawki i talerz lub miskę do zupy. Nieco z lewej strony powyżej głównego talerza znajdować powinien się mały talerzyk na pieczywo. Ten talerzyk usuwa się ze stołu, w przypadku podania kawy i ciasta. Dla właściwego zaserwowania sałatki lub dania rybnego, odpowiednim rozwiązaniem będzie płaski talerz o średniej wielkości.
Sztućce – jak je ułożyć właściwie?
Aby odpowiednio ułożyć sztućce, trzeba noże (do dania głównego i ryby) oraz łyżkę umieścić po prawej stronie talerza, w odległości minimum 2 cm od krawędzi stołu (noże leżą ostrzem w kierunku talerza). Natomiast widelce, z przeciwnej strony, czyli po lewej stronie talerza, w tym w kolejności od talerza: widelec sałatkowy, widelec obiadowy i widelec do ryby. Sztućce zawsze powinny być używane od zewnątrz do środka, w miarę podawanych potraw. Trzeba pamiętać o odwrotnym nakryciu sztućców dla osób leworęcznych. Podczas przyjęcia ciasto spożywamy przy użyciu widelczyka, a lody lub Creme Brulee łyżeczką. Wspomniane sztućce do deseru układamy pomiędzy talerzykiem chlebowym a szkłem. Łyżeczka jest u góry, a widelczyk na dole. Łyżeczka jest zwrócona uchwytem do kieliszków, a widelec ząbkami. Ustawienie wszystkich sztućców nie jest konieczne w przypadku, gdy rezygnujemy z podania zupy, przystawek czy też deseru. Na talerzyku chlebowym umieszczamy nóż do masła, ułożony na skos, ostrzem wskazującym godzinę 10.
Kieliszki i szklanki – eleganckie i stylowe szkło do napojów
Prawa strona nad głównym talerzem to miejsce wyznaczone dla kieliszków, które układa się w kolejności, od lewej strony: kieliszek lub szklanka na wodę, pękaty kieliszek na czerwone wino oraz smukły w kształcie tulipana na białe wino. Jeśli na przyjęciu serwowany będzie szampan, to kieliszek z taką zawartością najlepiej mieć najbardziej z prawej strony, aby łatwo było po niego sięgać.
Serwetki z tkaniny – dopełnienie stołu
Serwetka to nie tylko element dekoracyjny na stole, ale też praktyczny. Służy do wycierania ust i rąk w trakcie posiłku oraz chroni ubranie przed zaplamieniem. Zatem, jest niezwykle ważna i bez niej ani rusz. Dlatego najlepiej sięgać po te wykonane z wysokiej jakości tkanin, w tym z adamaszku, lnu lub bawełny. Wszystkie wymienione tkaniny są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Adamaszek ma szeroką gamę wzorów, które są widoczne po obu stronach tkaniny, a także lśniącą powierzchnię. Natomiast len i bawełna zachwycają wysoką zdolnością do wchłaniania wilgoci. Dobór koloru serwetek zależeć musi od tematu przewodniego przyjęcia. Często wybierane są serwetki białe, kremowe, beżowe, miętowe, różowe, lawendowe, złote, srebrne, czerwone, bordowe, w kolorze zieleni butelkowej lub czarne.
Dodatki i kwiaty – modne dekoracje stołu
Różnorodne ozdoby, świeczniki, patery na ciasto, figurki ceramiczne, lampiony, kwiaty i inne drobiazgi są mile widziane na stole do jadalni. Trzeba jednak pamiętać, że mają one stanowić dopełnienie stołu. Nie mogą zagracać przestrzeni, zmniejszać swobody spożywania potraw czy ograniczać kontakt wzrokowy z innymi gośćmi. Jeśli chodzi o kwiaty, należy wybierać te o niezbyt intensywnym zapachu. W przeciwnym razie mocny zapach może popsuć przyjemność spożywania posiłku, a nawet odebrać apetyt.
Trzymając się powyższych zasad sprawisz, że każde organizowane przez Ciebie przyjęcie będzie udane, a Twój stół drewniany będzie prezentował się nienagannie.